Om oss

Ett familjeföretag i 5:e generationen

Den vanligaste bilden av Saturnus är att vi är en gammal essensfabrik på Lantmannagatan i Malmö. En bild vi förstår helt och hållet då Saturnus var just precis det under nästan hela 1900-talet. Hur besvarar vi då frågan på vad Saturnus är idag?

För 130 år sedan var svaret ganska enkelt. Då hade vi sagt att vi gör essenser, glögg och kryddat brännvin på Stortorget i Malmö. Idag är vi ett betydligt bredare företag men där kärnan fortfarande i stort sett är densamma som den var då. Man kan säga att Saturnus står på tre ben som delas in enligt följande. Tillverkning och försäljning av egna varumärken, försäljning av agenturprodukter och tillverkning av andras produkter. Hela vår process från lager, lab, produtkion och kontor sker under samma tak i Fosie i östra Malmö.

Av våra egna varumärken är glögg och snaps våra två största kategorier med varumärken som Saturnus 1893, God Jul Glögg, Piratens Besk, Skärgårdssnaps, Utö och Saltö. Den uppmärksamme konstaterar här att basen i de egna varumärkena är desamma som för 130 år sedan men där essenserna nu är ett minne blott. Traditionen sitter dock i väggarna och våra tillverknignsprocesser ser i stort sett likadana ut nu som då, där vår destilleringspanna som hängt med i över 100 år är ett bevis på detta. Enkelt kan man beskriva tillverkningen av våra produkter som att torkade kryddor kommer in och färdiga produkter kommer ut. Vi sätter stor stolthet i att vi tillverkar våra smaker från grunden och värnar det hantverk vi ägnat oss åt sedan 1800-talet. 

Agenturprodukterna domineras av vatten och tonic med varumärken som Aquador, Evian och Britvic. Detta ger oss en bra bredd i verksamheten, som alltjämt är centrerad kring dryck. På tema bredd är även tillverkningen av andras varumärken något som ger oss en stordriftsfördel då vi, utöver vår egen glögg, även tillverkar glögg åt andra större aktörer. Vi tillverkar även spritprodukter på uppdrag av såväl svenska som internationella dryckesföretag. 

För att sammanfatta är Saturnus idag ett 130 år gammalt Malmöföretag, där 5:e generationen Liepe nu är aktiva. Vi jobbar med drickfärdiga drycker med fokus på glögg och snaps, där vi tillverkar eget men även åt andra. Hantverkstraditionen sitter i väggarna för det är vi mycket stolta. Utöver det vi tillverkar säljer vi andra dryckesvarumärken på uppdrag av större aktörer. Allt sker under samma tak, allt sker i Malmö. Mycket är samma, mycket är annorlunda men såhär 130 år senare står vi starkare än någonsin.