Sidan innehåller information om alkoholhaltiga drycker och du måste därför vara minst 25 år för att klicka vidare 

ÄR DU ÖVER 25 ÅR?

Ja

En smakfull historia

 

I de bakre rummen på apoteket Fläkta Örn vid Stortorget i Malmö sitter laboranten Anders Nilsson och apotekaren Fritz Borg. Nilsson utvecklar en idé och apotekare Borg lyssnar. Nilsson vill sätta igång en inhemsk tillverkning av glögg, likör och spirituosa. Kunskaperna om tillverkning och produkter står Nilsson för. Medel, produktionsteknik och affärsmannaskap är Borgs områden. Borg slår till. Året är 1893 och firman Saturnus ett faktum. Det tog ett år att bygga upp produktionsapparaten i de bakre rummen av apoteket. Försäljningen gick bra och ökade fram till 1905 då monopoltankar och förslag till rusdrycksförordning hotade. Företaget började då titta på en ny typ av dryck som hade slagit nere på kontinenten - läskedrycken eller lemonaden. Det blev succé och apoteket blev för litet. 1912 gick flyttlasset till gamla Malmö Cigarr- och tobaksfabrik på Grynbodgatan.

Borg och Nilsson satsade hårt på sina smaker för läskedrycker och mängder av spännande läskedrycksetiketter dök upp på olika etablissemang. I den allt hårdare konkurrensen på en mer och mer monopoliserad spirituosamarknad höll glögg och läskedryckskoncentraten företaget vid gott liv.

Liepe moderniserade

Så kom första världskriget. Priserna på importerad sprit sköt i taket. Extrakt och essenser som kunde blandas med monopolets Kronbrännvin blev oerhört populära, särskilt de för likörerna. Försäljningen av liköressenser blev långt större än läskedryckerna.

Anders Nilsson avled 1918 och två år senare även Borg. Företaget såldes då till Arvid Liepe som var en driftig affärsman. Han moderniserade företaget totalt. Elektriskt ljus och centralvärme installerades. 1925 introducerade han Saturnusflaskorna som blev ikoniska. Sortimentet breddades och försäljningen både mot konsument och industri ökade. Arvid Liepe avled 1927 och hans son Gunnar Liepe tog över, 21 år gammal med studier i England, Tyskland och Sverige i ryggen. Han lade snabbt upp en plan med nya mål och medel.

Nu var det konsumentmarknaden som gällde. Det var dags för företagets första annonskampanj och butiksmaterial. Gunnar Liepe fick inspiration av besök på Beckmans ateljéer i Stockholm och tog fram en renodlad logotyp, affischer, försäljningsmaterial och många klassiska Saturnusannonser.

Först med Cuba Cola

Malmöarkitekten Stig F Johansson ritade upp ett helt kvarter på Lantmannagatan i Malmö för fabrik, lager och kontor. 1937 var den nya fabriken klar och utrustades med den modernaste utrustning som fanns tillgänglig.

Fabriken var inte bara Johanssons första stora verk, utan också ett praktfullt exempel på funkisstilen applicerad på en industrianläggning.

Nils-Håkan Håkansson, gift med Arvid Liepes dotter, Monica Liepe-Håkansson, hamnade i VD-stolen då Gunnar Liepe plötsligt avled. Nils-Håkan Håkansson vägledde företaget in i ett nytt skede med medveten produktutveckling i kombination med marknadsbearbetning.

Under andra världskriget kom Saturnus med en mängd produkter för att ersätta bristvaror och blev därmed än mer kända i de svenska hushållen. Efter kriget introducerade Saturnus sina vinjäster och Saturnus Vinbok fick stor spridning. Samtidigt förde efterkrigstidens trendiga USA-mode med sig ett stort intresse för Cola-drycker. Debatten blev våldsam, och Cola blev först tillåtet i Sverige 1953. Saturnus var redo - Cuba Cola introducerades några månader innan den amerikanska konkurrenten började leverera.

Snapsar och mineralvatten

 

Fram till 1997 ägdes Saturnus helt av Monica Liepe-Håkansson, då hon sålde företaget till sin sonson Edward Liepe, som 1995 tog över VD-posten efter sin far Henrik Liepe. Under mer än ett sekel har Saturnus varit känt för sin glögg och sitt punsch- och likörextrakt. Men sedan monopolet för alkoholtillverkning bröts 1995, började Saturnus i februari 1996 som första privata företag sedan 1917, att tillverka alkoholdrycker. Detta var startskottet på ett nytt skede i företagets historia.

Under de första åren såldes spritprodukterna huvudsakligen på den svenska marknaden och till den helt dominerande kunden Systembolaget men på senare tid har även exporten ökat. Skärgårdssnapsar, Piratens Besk och Utö är några exempel på ett alkoholsortiment som ständigt växer. Senaste lanseringen är den ekologiska akvavit Saltö. Basen för produkterna vi utvecklar är nu som då kryddor, örter och andra naturliga råvaror, ofta odlade inte långt ifrån vår fabrik.

Den 31 augusti 2006 sålde Edward Liepe färg- och aromavdelningen och skapar därigenom ytterligare förutsättningar för framtida satsningar på Saturnus konsumentprodukter. Glöggen har alltid varit en central del i Saturnus sortiment men numera är produktportföljen mer diversifierad och en av våra viktigaste produktkategorier är naturligt mineralvatten, där vi jobbar med varumärkena  Evian, Aquador och Badoit. Andra produkter Saturnus ansvarar för på den svenska marknaden är bland annat Britvic Mixers & Juices och Carl Jung alkoholfria viner.  

Vi har tillverkat glögg sedan företaget grundades 1893 och efter många framgångsrika lanseringar de senaste årtiondet är vi nu Sveriges största glöggproducent. Saturnus glöggkoncentrat med den välkända tomten på etiketten är den glöggprodukt som funnits längst på den svenska markanden. I slutet av 1900-talet fick vi stora framgångar med vår drickfärdiga glögg och 2007 lanserades alkoholfria God jul glögg som idag är vår mest populära glögg. För varje såld flaska God jul glögg skänker vi 1 kr till Världens Barn, och totalt har vi skänkt över 4,1 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn i Sverige och runt om i världen. 2007 var vi först i Sverige med att producera ekologiks glögg. För några år sedan lanserade vi smaksatt glögg och Hallonlakritsskalle glöggen har nu blivit den mest sålda smaksatta glöggen. 2016 tog vi nästa steg genom att lansera Polkagris glögg och 2017 presenterade vi glögg med smak av Choklad & Hjortron. 

Sedan mars 2000 finns företagets lokaler i Fosieby i utkanten av Malmö. Här finns nu samtliga avdelningar; laboratorium, produktion, lager, ekonomi och marknad samlade under ett tak. Familjeföretaget omsätter idag cirka 100 miljoner kr och har 30 anställda. 

at WillStrohl.Modules.OpenGraph.OpenGraphWriter.OpenGraphStream.Write(Byte[] buffer, Int32 offset, Int32 count)
END OF LOG